St. Antoniuscollege Gouda "Enerverende avond"

...Jos Claus, een Limburger zonder zachte-g, gekleed in een wijdvallende zwarte blouse kwam het toneel op en gaf uitleg over wat hypnose is en wat er vanavond ging gebeuren. Doordat de zaal zo rumoerig was kreeg ik medelijden met de man. Het zou zeker mislukken.
Nadat hij duidelijk had gemaakt dat alleen zij die écht wilden, en ook bereid waren exact te doen wat hij vroeg, naar voren konden komen, verbaasde het mij dat ruim 40 leerlingen het toneel op klommen. Vanaf dat moment stond de mond van Jos Claus niet stil. Telkens herhalend wat hij al gezegd had, liep hij tussen de menigte door. Regelmatig werd iemand verzocht het toneel stilletjes te verlaten. Ondertussen maakten de jongelui een reis door de lucht, een wandeling over een heet strand, een tocht in een race auto, een busritje over hobbelige keien. De dorst werd onhoudbaar en er werden heerlijke sinaasappels uitgedeeld, waar ieder van smulde. Later bleek dat het zure citroenen waren. Een volgend moment voelden zij zich een Griekse god, of Tarzan in het oerwoud. Ook geloofde een van hen niet dat iemand in de zaam hem kende als Jan, hij was immers Tarzan! Als klap op de vuurpijl lukte het de hypnotiseur een meisje als een plank met hoofd en voeten op twee stoelen te leggen en zelfs een moment op haar buik te gaan staan.
Nadat ieder uit trance was gehaald, vroeg hij aan enkele deelnemers hoe lang zij dachten dat de hele sessie geduurd had. Het antwoord was 10 tot 15 minuten, terwijl ze ruim een uur op het toneel hadden doorgebracht. Gesprekken met enkele deelnemers achteraf gaven mij de indruk dat ze echt in een andere wereld waren geweest. Hun vingers roken naar citroen, terwijl ze heerlijk van een sinaasappel hadden gesmuld. Het was maar goed dat Leo alles op video heeft opgenomen, anders geloofden ze zeker niet wat er gebeurd was. Al met al een enerverende avond, die nog lang gespreksstof zal zijn. Toch is mij nu wel duidelijk dat zo\'n hypnose een zeer vreemde gewaarwording is en dat deze nu, door de goede begeleiding van deze hypnotiseur, geen onplezierige gevolgen heeft, maar juist veel plezier heeft gegeven...

St-Antoniuscollege Gouda