TROS - Ik Weet Wat Jij Deed - Publicaties

TROS hypnotiseur Jos Claus 'Geen Charlatan!'

Het TROS-programma 'Ik Weet Wat Jij Deed' heeft van Jos Claus de bekendste hypnotiseur van ons land gemakt. Veel mensen willen thans door Jos geholpen worden.

"...Iedereen mag van mij kritiek hebben, maar de negatieve reacties komen altijd van mensen die geen kennis van zaken hebben, die bang zijn voor hypnose en die er niet zelf bij zijn geweest. Ik nodig iedereen die kritiek heeft uit om eens te komen kijken of zelf onder hypnose te gaan, maar ze komen nooit!" Jos heeft een schoon geweten. "Ik werk alleen aan tv-programma's mee als ik kan bepalen wat er gebeurt. Als ik iets ethisch niet verantwoord vind, doe ik het niet." Jos raakt goed op dreef en vult aan dat hij al 25 jaar te gast is bij universiteiten en hogescholen en dat hij meewerkt aan onderzoeken in ziekenhuizen. "Zouden die mensen, die wetenschapers, mij allemaal een charlatan vinden?" Eer bestaan nog zoveel misverstanden over hypnose, weet Jos. "Het is geen magie, geen bovennatuurlijk verschijnsel. Je wordt ook geen ander mens onder hypnose. Ik gebruik bovendien geen trucages. Puur natuur ben ik. Een nuchter iemand. Ik ben geen charlatan!..."

Party - 8 februari 2010
Tekst: Roland Danckaert

Hypnotiseur Jos Claus weet wat hij doet

"...Het is een amusementsprogramma, maar we willen de kandidaat ook een spiegel voorhouden. We bieden de kandidaat via hypnose een breder blikveld en dat kan leiden tot nieuwe inzichten. Ik pas hievoor 'partiële amnesie' toe; om het simpel te zeggen parkeer ik een deel van het geheugen op een plekje waar de kandidaat een bepaalde periode niet over kan beschikken. Na de opnamen hevel ik van het onderbewuste weer over naar het bewuste deel. Het ziet er gemakkelijk uit, maar ik ben ervoor opgeleid en heb al ruim een kwart eeuw ervaring. Vaak wordt de indruk gewekt dat een hypnotiseur iets kan wat gewone stervelingen niet kunnen. Zeker als hypnose wordt gecombineerd met goocheltrucs, waardoor de toeschouwer het moeilijk kan scheiden. Ik pas daarom alleen zuivere hypnose toe. Het wissen van een gedeelte van het geheugen is bijvoorbeeld een afgeleide van de techniek die ik toepas bij iemand met een traumatische ervaring. Ik hoop met Ik Weet wat jij deed interesse voor mijn vak op te wekken..."

Avrobode - nr. 1 2010

Jos Claus Weet wat jij deed

"...Ik weet wat jij deed is een programma van de TROS waarin mensen gehypnotsieerd worden en verschillende opdrachten moeten voltooien. Jos Claus uit Heerlen is de 'huishypnotiseur' van dit programma..."

"...bij Ik weet wat jij deed van de TROs hoeven de kandidaten niets vernederends te doen. Hypnotiseur Jos Claus wil geen mensen belachelijk maken voor de kijkcijfers: "Is dit nou zo grappig?" Het doel is wel amuseren, maar niemand moet voor gek worden gezet. "Bovendien hebben sommige mensen helemaal geen hypnose nodig om zichzelf belachelijk te maken", glimlacht Claus. Eén van de redenen waarom hij graag huishypnotiseur van de show wilde worden, was om de kijkers te laten zien dat hypnose helemaal niets te maken heeft met magie of tovenarij. Het is gewoon iets dat iedereen kan leren op een opleiding voor hypnotherapie. Eerder maakte de hypnotiseur al zijn opwachting in andere tv-programma's, zoals de BZT-show, Try before you die en Six Pack..."

"...Claus hypnotiseert in zijn praktijk ook mensen om persoonlijke redenen. "Je kunt het zo gek niet bedenken wat mensen willen. Ze komen langs voor examenvrees als ze na vrijf rijexamens nog geen rijbewijs hebben, als ze willen afvallen, willen stoppen met roken... Er is bijna niets wat eventueel niet kan worden verholpen met hypnose." merkt de Heerlenaar op..."

Limburgs Dagblad - 2 januari 2010
door Nadya Coenen